Dam-VM


Förutom att landslagen i Europa möter varandra i det europeiska mästerskapet så finns det en ännu större turnering som väldigt många siktar mot att nå. Denna är världsmästerskapet i damfotboll som spelas var fjärde år. Dam-VM är en turnering som har funnits sedan 1991 och hållits på en mängd olika platser i världen. Likaså har nationer från alla världens hörn varit med och spelat.

När mästerskapet spelas finns det plats för 24 nationer att delta, men det är betydligt fler än så som gärna vill vara med. Därför arrangerar man kvalspel på samtliga kontinenter för att plocka ut de allra bästa lagen som man skickar till VM. I Europa lottas de kvalande länderna in i kvalgrupper som under en period på ungefär ett år möter varandra på både hemma- och bortaplan. När detta är gjort så står det klart vilka högst placerade lag som sedan får spela i VM.

Den nation som under åren har plockat hem flest medaljer i VM-sammanhang är USA, som har fyra guld, ett silver och tre brons i bagaget. Det är även för detta lag som skyttedrottningen Michelle Akers spelat, som under VM 1991 gjorde hela tio mål för sitt lag. Sverige har i sin tur tagit hem silvermedaljen en gång och bronset tre gånger. Senast som det svenska laget tog en medalj var under VM 2019 i Frankrike, då man besegrade England i bronsmatchen.

VM 1995 i Sverige
Förutom att Sverige tagit medaljer i mästerskapet så har man även varit arrangörer för det hela en gång. Detta skedde år 1995 och mästerskapet spelades då i städerna Gävle, Helsingborg, Karlstad, Västerås och Solna. Totalt deltog 12 nationer i den andra upplagan av mästerskapet som till slut vanns av Norge. Laget besegrade i finalen Tyskland och bronsmedaljen gick till USA.